
Puolen vuoden käytön jälkeen ajattelin kirjoittaa teräspannusta Heirol Allsafe Pro 5-kerros (5-ply), 28 sentin malli, koska tätä ostaessani en löytänyt pannusta juurikaan arvioita. Tämä ei ole maksettu mainos, eikä arvostelua varten ole saatu tuotenäytettä.
Kiinnostus teräspannuun heräsi viime vuonna, kun perheen teflon-pannu oli tulossa taas tiensä päähän. Karkeasti ottaen teflonit tuntuvat kestävän meillä vain 2-3 vuotta. Teflon-pannujen terveyshaitoista on ollut tietoa jo pitkään ja viime aikoina asia on ollut taas esillä mediassa. Jatkuva pannujen ostelu ja terveyshaitat saivat minut yrittämään siirtymää aiemmin hiiliteräspannuun, mutta käytännössä rasvapoltetun pinnoitteen ylläpito osoittautui työlääksi.
Hiiliteräspannua ei voi käyttää ilman rasvapolttoa, mutta tavallista teräspannua voi ja tästä syystä erityisesti vaimo halusi kokeilla seuraavaksi teräspannua. Tämänkin teräspannun voi halutessaan rasvapolttaa, mutta tähän mennessä ainakin olemme tiskanneet sen käytön jälkeen kuten teflon-pannun.

Pannun kuumentamisohje on jokseenkin erilainen kuin mihin teflonissa on totuttu. Tämä täytyy kuumentaa tyhjänä ennen edes öljyn tai rasvan lisäämistä. Usein myös paistaminen onnistuu paremmin, jos ruoka ei ole aivan kylmää vaan lämminnyt hieman huoneenlämmössä.
Pannun pinnassa on hunajakennorakenne, joka vähentää ruoan tarttumista pannuun. Käytännössä pinnassa on siis kennoja, joiden välissä pieniä uria. Tarkoituksena on ilmeisesti mahdollistaa paistorasvan liikkuminen ruoan alle tai estää ruokaa tarrautumasta koko pinta-alansa alta (Heirolin tuotesivu ei kerro tarkkaa mekanismia).

Tämä toimii ruokaa paistaessa kohtuullisen hyvin. Lihan paistamisessa ei ole yleensä mitään ongelmia. Myös nugetin tyylisen einekset paistuvat ihan hyvin, välilä ehkä hieman pintaa jää kiinni pannuun. Tämä tosin on ilmeisesti myös taitolaji ja ruokaa ei saisi välttämättä kääntää liian aikaisin, vaan pinnan pitäisi antaa paistua ennen kääntöä.
Joka tapauksessa ongelmallisinta on oikeastaan ollut tofu, joka tuntuu jäävän kiinni tai sitten pinta on jo paistunut liikaa. Suurempi paistoöljyn määrä tai tofun lämmittäminen huoneenlämmössä ennen paistoa saattaisi auttaa, mutta vaatii vielä enemmän testailua. Useinhan tällaiset paljon ”valkuaista” sisältävät ruoat, kuten kananmuna ja vaalea kala, on mainittu haastaviksi paistaa monilla pannuilla ja mielestäni pätee tähänkin pannuun (muistaakseni Heirol myös suositteli näille eri pannua).
Aluksi koitin sinnikkäästi paistaa tällä pannulla kaiken, mutta hiljalleen laiskistuin sen verran, että tofu, muikut ja kananmunat menee kuitenkin teflon-pannulle.

Pannu maksoi viime vuonna noin sata euroa ja nykyään hieman yli. Ymmärrän jos joillakin tulee budjetin yläraja vastaan jo ennen sitä. Pannulle luvataan kuitenkin 25 vuoden takuu, joten itse toivon sen tulevan pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin teflon-pannun uusiminen kolmen vuoden välein. Lisäksi altistutaan teflon-myrkyille hieman vähemmän.
Myös muut perheenjäsenet ovat olleet tyytyväisiä pannuun puolen vuoden käytön jälkeen.
Päivitetty 21.3.2024
Viimeisimmät kommentit